Przedszkolaki w kuchni - szarlotka

 "Przedszkolaki w kuchni" to program realizowany  od stycznia we wszystkich grupach przedszkolnych (białe śniadanie, pizza, muffinki, babeczki wielkanocne, ciasteczka na Dzień Mamy, pieczone ziemniaki lody).  Do opracowania programu kulinarnego „Przedszkolaki w kuchni” zainspirowała nas obserwacja zachowań przedszkolaków podczas wszelkich aktywności, szczególnie ich ciekawość  związana z przygotowywaniem posiłków i ich spożywaniem. Zajęcia kulinarne dostosowane do potrzeb i możliwości psychofizycznych dzieci to prawdziwa uczta dla zmysłów.  Maluchy dotykając produktów spożywczych takich jak: mąka,  miód, olej,  ugotowanego makaronu czy kaszy, doświadczają szerokiej gamy wrażeń sensorycznych. To doskonała okazja do obserwacji jak produkt dotąd suchy i sypki zmienia się w mokry i kleisty, a nieco później w miękki i stały. Zajęcia kulinarne to ogromne możliwości nauki  i doskonalenia posługiwania się sztućcami i drobnym kuchennym sprzętem. Podczas zajęć w ramach programu pracowaliśmy nad rozwijaniem, samoobsługi i samodzielności, jakże istotnej w zaspakajaniu podstawowych potrzeb życiowych jakim jest jedzenie i picie. Uważamy, że uczestnictwo w zajęciach kulinarnych pozytywnie wpłynęło na samopoczucie dzieci i ich wiarę we własne możliwości. Wydawać się może,  że każde dziecko potrafi rozpoznać i nazwać sprzęty używane w kuchni . Nic bardziej mylnego, bo jeśli dziecko nie ma okazji do uczestniczenia w domowym życiu kulinarnym nie ma zbyt wielu okazji, żeby zapamiętać do czego służy mikser, toster, piekarnik, patelnia, kuchenka mikrofalowa. Jeśli nie widzi tych urządzeń, nikt nie pozwala mu z nich skorzystać z różnych przyczyn (brak samodzielności, brak czasu rodziców, lęk przed zabrudzeniem dziecka lub kuchni, nadwrażliwość dziecka na dźwięki pracujących urządzeń) nie potrafi też bezpiecznie z nich korzystać.  Zatem program „Przedszkolaki w kuchni” to dla dzieci dobra zabawa i wielka kulinarna przygoda. 

Jak to szarlotką było... było, bo szybko znikła. Soczyste, zielone, pachnące latem papierówki zainspirowały nas do wspólnego upieczenia szarlotki. Cynamon, jabłka i półkruche ciasto z dodatkiem wanilii to prawdziwa uczta dla zmysłu węchu, a połączenie lekko kwaśnych papierówek ze słodkim ciastem dla zmysłu smaku...

W galerii znajdziecie zdjęcia z dzisiejszego dnia, a także małe przypomnienie z całego programu :)













Komentarze